Street food na Deň modranského vína
Počas dňa Modranského vína vás čaká gatro zážitok v modranských podnikoch, u jednotlivých vinároch a komu bude málo, nájde to najlepšie sladké aj slané jedlo priamo na modranskom námestí.
Ochutnajte mediteránske syry Marrea, grilované syrové špeciality Michalov dvor, tradičné dubovské Scískanice, portugalské pastel de nata z pekárenskej dielne Beija Flor, dobroty od Green garden, kávičku Ateliér káva a naše foodtrucky Foodstock, Chummies a Crepes Deluxe.
Prevádzkovatelia ekologickej poľnohospodárskej výroby v súlade s ods. 3 čl. 9 nariadenia (EÚ) 2018/848 môžu používať iba produkty a látky povolené v ekologickej poľnohospodárskej výrobe (ďalej „EPV“).
Dňa 5.9.2025 zaslal odbor ochrany rastlín ÚKSÚP na e-mailové adresy vinohradníkov email týkajúci sa šírenia Zlatého žltnutia viniča.
Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave, Odbor ochrany rastlín informuje o fytoplazme žltnutia viniča (Grapevine flavescence dorée phytoplasma).
Peronospóra, múčnatka či botrytída nás sprevádzajú desaťročia – sú to choroby, s ktorými vinohradník ráta, má proti nim prostriedky a vie, že musel vždy bojovať. Ale zlaté žltnutie viniča (Flavescence dorée) je iná liga. Nie je to len ďalšia choroba, je to karanténny škodca, ktorý dokáže zlikvidovať celé vinohradnícke oblasti.